Karta govori: Najvišja točka na slovenskih avtocestah

Prednost klasičnih kart je tudi v tem, da nam lahko povedo veliko zanimivega o pokrajini, v kateri se nahajamo. Nekaj od tega je na karti eksplicitno prikazano, veliko zanimivega pa lahko razberemo tudi sami iz kombinacije prikaza posameznih pojavov, če smo vsaj nekoliko bolj vešči branja kart »med vrsticami«.
V podjetju Kartografija se ustvarjalci kart potrudimo, da na vsaki svoji karti prikažemo kak podatek oz. zanimivost, ki je na drugih kartah ne boste našli.
V rubriki pod tem naslovom vas bomo opozarjali na zanimive posebnosti v Sloveniji in bližnji soseščini, ki jih najdete na naših kartah, pokazali pa bomo tudi, kako lahko s podrobnejšim branjem naših kart dobite bolj poglobljene informacije o prikazani pokrajini.

Najvišja točka na slovenskih avtocestah:
Verjetno vsi poznamo najvišjo točko v Sloveniji, do katere se lahko pripeljemo z osebnim avtomobilom. To je seveda Mangartsko sedlo, natančneje nekoliko pod njim, na nadmorski višini 2048 m. Nadmorska višina samega sedla je 2072 m, kar se ponekod napačno navaja kot najvišja točka ceste. (Turistična karta Julijske Alpe 1 : 40 000, Kartografija d.o.o.)
Verjetno pa se je že kdo vprašal, kje je najvišja točka na slovenskih avtocestah. Ta se ne nahaja, kot bi mogoče pričakovali, na štajerski (Trojane) oz. gorenjski (Hrušica) avtocesti, temveč na primorski avtocesti A-1 Ljubljana – Koper. Od razcepa Razdrto, kjer se proti Vipavski dolini odcepi hitra cesta H-4, se avtocesta še nekoliko vzpne okoli Golega vrha in v useku, nekoliko pred visokim nadvozom gozdne ceste, doseže najvišjo točko na nadmorski višini 673 m. To je tudi najvišja točka na slovenskih avtocestah. (Turistična karta Primorska 1 : 40 000, Kartografija d.o.o.)

Najvišja točka avtoceste v Sloveniji – Turistična karta Primorska 1 : 40 000

 

0 odzivov

Povej mnenje

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

five × 3 =